Пиер-Огюст Реноар (25 февруари 1841 г. – 3 декември 1919 г.)

 

00

И най-изкусната ръка е само слугиня на мисълта.

Болката отминава, но красотата остава.

На света има толкова грозни неща – защо изкуството трябва да е красиво?

Пиер-Огюст Реноар (Pierre-Auguste Renoir) е френски художник, един от основоположниците на импресионизма, наред с Клод Моне, Пол Сезан и Алфред Сисле. В картините му са усеща и влиянието на Йожен Дьолакроа, Гюстав Курбе, Едуар Мане и Камий Коро.

Пеир-Огюст Реноар е баща на кинорежисьора Жан Реноар.

Пиер-Огюст Реноар е роден през 1841 г. в Лимож, Централна Франция. Той е шестото дете в семейство на шивач и обща работничка. Семейството се премества в Париж през 1845 г. През 1854 г. Реноар започва да работи във фабрика за порцелан, където се научава да рисува цветни сюжети върху чинии. През 1860 г. става копировач в Лувъра. Преди да започне да учи изобразително изкуство той работи на още няколко места, където рисува украси на ветрила и религиозни сцени върху плат, предназначени за християнските мисионери.

През 1862 г. Реноар започва да учи рисуване при Шарл Глейр, където негови съученици и приятели са Алфред Сисле, Фредерик Базил и Клод Моне. Първата си картина излага през 1864 г. – „Танцуващата Есмералда“. Признание получава едва десет години по-късно, след първата изложба на импресионистите през 1874 г.

През 80-те години Реноар се отдръпва от импресионизма и възприема по-класически стил на рисуване. През 1881-1882 г. той пътува в Алжир, Испания и Италия. В Палермо се запознава с германския композитор Рихард Вагнер и рисува негов портрет. Лятото на 1883 г. прекарва на остров Джърси.

През 1890 г. Реноар се жени за Алин Шариго, от която има трима сина. Около 1892 г. се разболява от ревматоиден артрит, който с времето все повече затруднява движенията му. През 1907 г. той се премества в Кан сюр Мер в Прованс, където климатът е по-топъл. През последните години от живота си трябва да използва инвалидна количка, като рисува все по-трудно.

Пиер-Огюст Реноар умира през 1919 г.

Биография   Творби   Цитати

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s